2013. december 12., csütörtök

Siket családba született, halló babák korai kommunikációja.

Nemrég egy siket apuka mesélte nekem, hogy halló kislánya már 8 hónapos korában tudta közölni vele, hogy nem tud aludni az ugató kutyák miatt.
Egy halló családba született halló 8 hónapos  babánál ez teljesen elképzelhetetlen, ugye?

Erre jött rá Dr. Joseph Garcia, aki a  babajelnyelv módszer egyik létrehozója. Jeltolmácsként dolgozott a 80-as években. Megfigyelte, hogy a siket barátainál született halló babák a jelelés segítségével akár már hat hónaposan elkezdnek kommunikálni szüleikkel és már 9-10 hónaposan  tekintélyes jelszókinccsel rendelkeznek, melyet tudatosan használnak nem úgy, mint a halló családba született halló babák.
Halló családokban élő babák nem kapnak annyi  vizuális ingert a hangzó nyelvvel, melyet ennyire fel tudnának használni mondanivalójuk továbbítására.
Ott a mutogatás, sírás, mimika,  hangok, láb és karmozgások, később szótagok és hangutánzók, valamint a  szavak segítik a megértést.
Forrás: Pixabay

Apuka lehet, hogy nem tudta lecsendesíteni a szomszéd  kutyát, de azzal, hogy megértette kislánya problémáját, aki másképp nem tud kommunikálni, lehetőséget kapott arra, hogy megoldást keressen egy valós problémára. 
Halló családokban ebben a korban még javában - és még jó sokáig - de legalábbis a kezdetleges beszéd  megjelenéséig csak találgatunk, hogy mi lehet a pici baja.
Mért ne segíthetnénk gyermekeinknek érthetőbben, higgadtabban  kifejezni magukat? 
Egy mondatban egy szót emelünk ki és nem az egész mondatot kell eljelelni.
Sírás, nyöszörgő ujjal mutogatás, sikítás helyett, mennyivel jobb kezdet lehet egy baba életében, ha kiegyensúlyozottan tudja kérni a szekrényből akár a kölesgolyót, vagy a nagyitól, hogy a kutyusos könyvből olvasson. 

Hogy ne mindig csak azt hajtogassam, hogy milyen szuper a babajelelés, gondoltam nézzetek bele egy siket család életébe, ahol élesben  mennek a dolgok.
Siket családban élő, akár halló, akár siket baba nagyon intelligens, mert az adott lehetőségekkel megfelelően él és fejlődik. Egyébként, a siket baba nem fogyatékos, csak nem hall.
Ha megkapja a megfelelő jelnyelvi támogatást, akkor teljes értékű életet tud élni.

Cserni Mónika kétgyermekes siket anyuka, aki  bölcsészkaron végzett és a Sinosznál jelnyelvi oktatóként dolgozik.
Mónika örömmel avatott be a történetébe, melyet alább olvashattok. 
Ezzel egyrészt az a célom, hogy tudassam veletek, a babák a jelek felhasználásával egyszerűbben tudják igényeiket közvetíteni,  másrészt konkrétan nem azért van, hogy fejlesszük Őket, hanem a már kialakult  és folyamatosan fejlődő  tudásukat oszthatják meg velünk, ha megtanítjuk Őket babajelelni.

Mónikának van egy 3 éves halló kislánya Lexi és egy 1.5 éves siket kisfia Kiki. 
Anyanyelvük a jelnyelv, és a hangzó beszéddel együtt tanulták édesanyjuktól.
A halló kislányával is tudatosan használta a jelnyelvet, aki már hat hónaposan jelelte az "anya" szót, 9 hónapos korában kezdett el szavakat formálni, nagyon hamar kezdett el beszélni, és amióta ovis, azóta felváltva beszél és jelel a megfelelő helyeken.
Amikor kiderült Kikiről, hogy nem hall,  aki az  5. generációs siket  a családban,  onnantól már csak  jeleltek vele. Már 7 hónaposan elkezdett visszajelelni, valamint 15 hónapos korától hetente átlagosan 5 új jelet használ és tudatosan tőmondatokat is használva kommunikál. ( hol a baba, hol a cumi, apa jön, ott  nagyi háza, nem én pakoltam ki a ruhásszekrényt)
Mónika is hasznosnak találja a babajelnyelv módszerét, illetve megerősített abban,  hogy a halló, siket és nagyothalló babák is sok előnyt szerezhetnek, ha már idejekorán könnyen kifejezhetik magukat. Szomorú tapasztalta van abban, hogy nagyrészt a  halló családokba született siket kisbabák nem tanulnak meg egyáltalán, vagy csak nagyon későn  jelelni, és ennek következményeként nagy hátránnyal indulnak az életben.
forrás: Pixabay

Én magam is siket családban nőttem fel, jeleltek velem és korán visszajeleltem, de sajnos a szüleim már nem emlékeznek a történeteimre. Azt felidézték, hogy milyen bájosan kértem újra és újra a kakaót, majd amikor elfogyott, akkor okosan forgattam a kezem, hogy nincs már több. Az egy másik történet, hogy a kakaót közben a kanapén a párna mögé locsoltam.

Érdemes megnézni ezt a videót, melyben egy amerikai ötgyermekes család két pici gyermeke jelel az autóban. Apuka siket, anyuka halló, van egy siket, egy nagyothalló és 3 halló gyerekük.  Érdemes a blogjukba is bepillantani.

http://signstogether.blogspot.hu/   

 


Az utolsó videóban látható 5 éves, szüleinek jelelő, halló kislány.
Télapó ünnepségen jeleli el a dalokat a siket szüleinek, akiket szintén meglepett a dolog.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése