2014. január 2., csütörtök

Mikor kezdjétek el a babajelelést?


Ha nagyon korán kezded, amikor még pici a babád lehet, hogy sokat kell várnod, amíg visszajelel. Türelmed és kitartásod egy idő után biztosan meghozza eredményét.
Általában, minél nagyobb a babád, annál hamarabb jelel vissza. Ebben az esetben viszont  sok korai  jelelő élményről lehet lemaradni.

Akkor kezdeni, amikor megszületett, no az még szerintem nagyon korai.
Bár már akkor is beszélsz hozzá folyamatosan, a jelek meg csak rögzülnek benned, bár nagyon sokáig kell várnod, amíg eredményt érsz el.
Érdemes az első hónapokban inkább egymást megismerni, kialakítani a mindkettőtöknek megfelelő napirendet, egymáshoz szokni, megismerni magadat az új szerepkörben.
Nem mindig a kor számít, érdemes megfigyelni a kisbabádat, ha a lenti felsorolásból akár egyre ráismersz, már bele is lehet ugrani a babajelelés világába.

Kész vagytok a jelelésre, ha többek között a  babád:
forrás: Babajelnyelv
  • Kíváncsi a környezetében lévő tárgyakra, emberekre, állatokra, képeskönyvekre
  • Rámutat a tárgyakra, s kéri nevezd meg azt.
  • Szemkontaktust tart, figyelme felkelthető
  • megtanítottad pápázni és még cuppanós csókot is dob a tenyerével
  • gagyog, utánozza a hangokat, beszél a saját nyelvén hozzád
  • rázza a fejét (nem, igen)
  • sír, ingerült, nyűgös lesz  ha nem érted mit szeretne
Eljött az idő számodra is ha:
  • Idegesít és kimerültté tesz,  ha a babád ujjal rámutat a tárgyakra, nyögdécsel, és te nem tudod pontosan mit akarhat, mert bármi amit ilyenkor mondasz, felajánlasz nem elégíti ki Őt.
  • Bele szeretnél látni a fejecskéjébe és többet akarsz meg tudni a világáról
  • Amikor már mond szavakat, és te csak találgatsz türelmesen,  hogy most mit szeretne a babád, akit ráadásul  szemmel láthatóan  türelmetlenné teszi, hogy nem jössz rá azonnal.
  • Szeretnél egy kiegyensúlyozott mama korszakot.

Képzeld el, hogy a kisbabádat tartod a karodban és Ő rámutat a lámpára.
Forrás. Pixabay
Te azonnal mondod neki, hogy mit lát.
- Az a lámpa.
Odaviszed Őt, megmutatod neki
A szobában rögtön megmutatod neki a másik lámpát tudatosítva benne a tárgynak a nevét.
- Nézd ez is egy lámpa. Hol van még lámpa a szobában, keressük meg együtt a lámpát?
Majd megvárod, amíg a szemével megtalálja  falilámpát, talán rá is mutat és együtt örültök.
Ebben az esetben elég egyértelműen befogadó  a gyermeked a babajelelésre és el is kezdhetitek.

                                                                   
forrás: Babajelnyelv
Rajtad múlik a babajelelés sikere, hogy mennyire vagy következetes és türelmes hogy, hogyan  vezeted be a jeleket és hányszor teremted meg a jelelés lehetőségét.
Minden gyereknek más a fejlődési üteme és érdeklődése.
Valamelyik gyerek kortól függően gyorsan visszareagál, van aki kicsit, vagy jóval később.

  Gyors összegzés pár mondatban, célirányosan a teljesség igénye nélkül:

4 hónapos baba már gagyog, figyel, utánozza a hangokat, elhivatott babajelelő szülők, már ekkor elkezdhetik, nem egy babáról hallottam, hogy 6 hónaposan már tudta mutatni, ha  tejecskét kér.
6-7 hónapos korban a legideálisabb elkezdeni, mert a babák már általában  rámutatnak a tárgyakra, megértik, amit mondunk nekik és általuk kiadott hangokkal, arckifejezéssel már kommunikálnak velünk. Képeskönyvekkel leköthetőek. Imádják a kukucs játékot és ha beszélünk és dalolunk nekik.
Dr Joseph Garcia kutatásai eredményeként kijelenti, hogy ha ekkor kezdesz el babajelelni a babák általában 8-9 hónapos koruk környékén reagálnak.
Ez azért jó, mert neked is van időd a babáddal együtt lassan, fokozatosan,  haladva megtanulni a jeleket és kialakítani a jelelő rutint.
8-9 hónapos baba fejlődése nagyon felgyorsul, már beszél hozzánk tudatosan a saját nyelvén bár  még általában mindenre  ugyanazt használják. Memóriája sokat fejlődött. Egyik kezéből átrakja a tárgyat a másik kezébe, azaz már ügyesebben használja a kezeit. Átlagosan 1-3 hónapon belül visszajelelnek.
10-12 hónapos babáknál az első szavak, hangutánzók már megjelennek, ha a szülő folyamatosan jelel minimum 3 hét és 1,5 hónapon belül visszajelelhetnek. Nagyon gyors eredményeket lehet elérni, érdemes itt felkötni a gatyát és folyamatosan tanulni a babajeleket, hogy minden szónak a jelét meg tudjuk mutatni, amit kér a kicsinyünk.
12-15-18 hónapos babák már nagyon szeretnék érteni a világot és megértetni magukat. Nagy fejlődési ugrás mutatkozik meg a beszédben, finommotoros és nagymotoros mozgásban, értelmi fejlődésben. Ez az egyik legkritikusabb időszak a babák életében, amikor még nem tudnak beszélni rendesen, de már különféle szótagokat, szófoszlányokat bevetve próbálkoznak vele. Sokan azt gondolják ebben a korban már késő és felesleges  elkezdeni, mert megértik gyermekeiket, pedig a totyogók akár már napokon, heteken belül képesek igazán  fontos dolgokat megosztani velünk.  Találkoztam olyan jelelő mamával, aki a harmadik gyermekével kezdett el jelelni és ha lehetne visszapörgetné az időt, hogy a másik kettővel is átélje ezt a könnyed csodát.
Valóban megérteti  magát az a picur, aki  már nagyon mérgesen hajtogatja kiborulásig, hogy apa, apa és mutogat a levegőbe? Anya azt érti, hogy apa, és biztos valamit apáról akar mondani, de  anya azt nem érti, miért a levegőbe mutat a gyerek, holott apa ott ül a fotelben. Aki szintén nem érti, hogy  mi ütött a gyerekbe. 
Ha  beszélni tudna biztosan mondaná, hogy éppen mi zaklatta fel. De mivel még nem beszél rendesen, így nincs rá mód, csak találgathatnak a szülök. 
Babajelelve a gyerek nyugodtan közölhette volna, hogy látott egy katicát apa válláról elszállni. Mindenki elsőre megértette volna.  
Ez csak egy gondolat volt a világot egészében felfedezni vágyó kiskrapek fejében.
Közlendőjének sikeres továbbítása, hosszútávon önbizalmat épít, erőt, magabiztosságot ad és kialakulhat szorosabb kötelék szüleivel.
18 hónapos, 2 éves vagy idősebb kisgyermeknél  is el lehet kezdeni, ha még nem beszél. Amennyiben a szikrája is felmerül az aggodalomnak benned amiért még nem indult el a beszéd, érdemes utánajárni szakembernél, hogy nincs-e komolyabb probléma beszédértés, beszédfejlődés, hallás területén, ezalatt  nyugodtan lehet jeleket bevezetni segítve a megértést.
Megkésett beszédfejlődésű gyermekeknél,  beszédfejlődést  elősegítő generátor lehet a babajelelés

Összeszedtem a környezetemben lévő néhány babajelelő anyuka hozzászólásait. 

 " Kamilla 9 hónapos korában kezdtünk el jelelni és 3 héten belül jelelni kezdett velünk. A lámpa volt az első jele, amit már önállóan  mutatott, ráadásul  hajnalban szólt, hogy zavarja a lámpa az alvásban. Sokat jelelünk, nagy öröm "
Anita, a 10,5 hónapos Kamilla anyukája 


Korival 14 hónapos korában kezdtünk el jelelni, korábban is mutattam neki jeleket, de segítség nélkül, könyvből nehezen ment egyedül. Nagy löketet adtál nekünk, szinte azonnal visszajelelte az általunk kétszer-háromszor bemutatott szavakat és nagyon élvezte, hogy megértjük. Apát azonnal magunk mögött tudhattuk, mert  Őt kérte meg jelelve  Kori, hogy vigye  fürdeni. Nagyszerű, hogy mindent elmagyarázhat nekünk. Már sok szót kimond, de még nyomatékosítja sokszor jelekkel."
Hajni, a 19 hónapos Kornél anyukája


 


 " Ákos és Krisztina 10 hónaposak voltak, amikor elkezdtünk jelelni. Nálunk apa mellett a nagyszülők is jelelnek a kezdetektől a picikkel. 2 héten belül jelelt először a kisfiam és rá egy héttel már a kislányom is. Azt hallottam az ikres családok életét megkönnyíti a babajelelés, ezért is kezdtünk el babajelelni és nem bántuk meg..Első jelek: lámpa,kutya, még. Közbe jöttek betegségek, mozgásfejlődéssel járó változások, majd újra elkezdtük. Szülinapi tortából már jelelve kértek még. Azóta is jelelnek rengeteget, sőt  Krisztina hozza a képeskönyveket és lelkesen mutatja/jeleli hogy már miket tud és várja az újabb jeleket " 
 Eszter a 13,5 hónapos ikrek anyukája



 



" Hanna 23 hónapos volt, amikor elkezdtünk jelelni, rögtön az első napon reagált. Mivel nem tudta kifejezni magát, ami rendszeresen hiszti formájában nyilvánult meg, ezért szükségünk volt segítségre. Első jelei a "még, keksz, köszönöm, hal, fáj" volt. Harmadik naptól már magától kommunikálásra használta a jelelést. Bő 3 hónapig jeleltünk. Beszéd elindulásában segített, minden napra jutott 1-1 újabb szó!!  És már kevesebb frusztrációval járt számára, hogy kifejezze magát. Szóval, kinyitottunk neki egy kaput, amin elindulhatott!!! Tuti, hogy hamarabb kezdtem volna, ha tudom, mit lehet elérni a jeleléssel."
Dóri, a 2,5 éves csacsogó Hanna anyukája


" Jelelünk Bibó 3 hónapos kora óta, most már pár jel automatikusan megy nekem és Bibó hatalmas boldogsággal, kézzel-lábbal kalimpálva üdvözli a cici, fürdés, és érdekes módon a pelus csere programokat. A játék jelét akkor használom, amikor a játszós kiságyába, vagy a pihenőszékébe szeretném betenni, vagyis amikor önálló játék a tervem. Úgy tűnik, érti a jelet és a kimondott szót, mert előre megkérdem, akar-e játszani a kiságyban, és ha nem, panaszosan nyöszörögni kezd. Amikor igen a válasz, akkor pedig boldogan kalimpál.  A legérdekesebb választ a cici ill. cicizés kérdésemre kapom, most már 2 hete mindig: két karját felemeli, felém nyújtja és aprókat köhint hozzá, vagy ami még jobb, már 5 alkalommal a kézemelés mellé jól érthetően azt mondta: gigi. Ez még biztosan csak utánzás, de azért kezdetnek nem is rossz. :)
Eszter,  az 5 hónapos Bíborka anyukája, akinek a babája  nemsokára visszajelel. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése