2013. december 3., kedd

Pofonegyszerű az egész!


Nem ismerek olyan szülőt, aki ne tanította volna meg a gyermekét, akár nagyszülővel karöltve, hogy hogyan kell integetni és cuppanós puszit dobni. 
Forrás: Pixabay


- Nézd csak, elmegy a nagypapi!
- Emeld fel a kezed és integess, és küldj egy puszit!  Nézd, így kell csinálni!
- Úgy, nagyon ügyes vagy!!
- Látod, integet a nagypapi is neked!

Tudatosan tanítják a szülők  integetni és puszit dobni a pici babákat.
Még nem tud elköszönni a baba, mert még  nem tudja kimondani, azt a szót, hogy "szia"
A kezét tudja erre a használni, és ezt a környezetében élő emberek tudják, ezért megtanítják neki, hogy hogyan köszönjön el  a kis kezeit felhasználva.

Ez is babajelelés!

Ennyire egyszerűen lehet megtanítani a babáinknak, akár az elé rakott ételek  vagy a környezetében lévő játékok és személyek neveinek jeleit. Valamint,  hogy hogyan  mutassa, ha esetleg fáj valami és hogyan tudassa velünk, ha mondjuk valamitől fél. Babakocsis séták alatt, akár nevén nevezze a számára fontos dolgot.

Babajeleléskor a magyar jelnyelv  főként ikonikus jeleit használjuk fel. azaz a  képes jeleket.
Ezek a képes jelek nagyban hasonlítanak a jelelt tárgy tulajdonságaira, mozgására.
Vannak jelek, melyek babák kezére vannak szabva, akár a siket dajkanyelvben,  hiszen a kis kezek finommotoros mozgása még nem annyira fejlett.A jelnyelvből  azon  szavak  jeleit vesszük át, melyek egy pici baba első éveiben fontosak lehetnek.

Ennyire egyszerű, nézzétek!

Forrás: Pixabay
Autó jelét úgy mutatjuk be, mintha kormányoznánk a két kezünkkel a volánt.
Alma jelét úgy mutatjuk be, mintha beleharapnánk a kezünkben lévő  képzeletbeli almába..                             
Forrás: Pixabay
Ezen képes jelek megjegyzése általában nem okoz gondot, ráadásul nem is egyszerre kell megtanulni, hanem lassan lehet haladni a babával, főként ha  tudatosan építed a jelkincsszótáratokat. Babád mire megtanul beszélni a jeleket elhagyja, te viszont lehet annyira megszereted a jelnyelvet, hogy akár kedvet kapsz a megtanulásához.


Minden babának más érdeklődési köre van és mindenkinek más jelek lesznek a fontosak
Vannak akik 15-30 jelnél megállnak,  vannak akik   közel 200 jelet sajátítanak el, de nem meglepő egy nagyon aktív jelelő családnál, hogy akár 350-400 jelet használnak fel egy jelelő időszak alatt. A legfontosabb célja a babajelelésnek, hogy segítse a családban a hatékony kommunikációt.
Argentínában élő barátaim összesen 3 jelet tanítottak a kislányuknak, nekik elég volt és a babájuk is elégedett volt. Ismerek, olyan családot, ahol a 16 hónapos kisfiú naponta 3-5 új jelet követel magának.
A szülőknek minden bemutatott jelet memorizálniuk kell,  mert a gyermek egy idő után  minden erőfeszítés nélkül azonnal megjegyzi az akár egyszer bemutatott jeleket is és sokszor neki kell körbeírnia a szüleinek, hogy mire gondol.

Minden a szülők kitartásán, elszántságán múlik, a babáknak mondanivalójuk van számunkra, már elég korán.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése