2014. augusztus 3., vasárnap

Eszter és az ikrek babajelelő története


Eszter ikres babajelelő mami, akinek most 21 hónaposak a gyermekei Krisztina és Ákos.
Eszter és a családja az ikrekkel tíz hónapos koruk óta babajelel
Az Ő történetét és gondolatait olvashatjátok az alábbiakban.

Nagy pocakos kismamaként kezdtem az ikrekről olvasgatni, és mindenhol azt láttam, hogy általában későn kezdenek el beszélni. Ezek után egy ikres anyukától hallottam először a babajelelésről, valamint, hogy mennyire megkönnyítette az életüket. Ekkor már nem volt kérdéses, hogy belevágjak-e.
Mindenhol azt írják, hogy figyeljünk a babáink reakcióira és akkor tudjuk mit szeretne, ez igaz, de kettőnél ez nehezebb, főleg hogy nekem az első mindjárt kettő.
Így amikor elkezdtek visszajelelni, akkor sokkal könnyebb volt megérteni mit szeretnének.
Lassan szinte meg is szűnt az étkezések alatti nyűglődések és hisztizések száma, hiszen mindig tudták mutatni, hogy mit szeretnének enni vagy inni.
Kislányom kezdett el hamarabb visszajelelni, csak úgy szívta magába a jeleket. Döbbenetes volt látni, ahogy az egyéves kislányom várja, hogy mutassam be neki a képeskönyvből az újabb és újabb szavak jeleit. Este mikor aludtak, akkor kellett a jeleket bifláznom, hogy ne maradjak le és másnapra „felkészült” legyek.

 Kiegyensúlyozottabbak lettek a napjaink, jobban értjük egymást. Szerencsére az egész család ugyanolyan lelkesedéssel ugrott fejest a babajelnyelv világába mint én, így még könnyebben ment.
A babajelek használatát nem erőltettem rájuk, játékosan sajátították el. Voltak időszakok, amikor kevesebbet foglalkoztunk a babajeleléssel, mert egyetemre járok, ahol sokat kell tanulnom ráadásul sok beteges időszakunk volt, mégis a számukra legfontosabb és a számomra leghasznosabb szavak jeleit megjegyezték és folyamatosan használják a megfelelő szituációkban.
15 hónaposan kezdtek bölcsődébe járni úgy, hogy még egy szótagot sem beszéltek.
A bölcsődében sajnálatomra nem ismerték a módszert.
A gondozók hamarosan azzal fogadtak, hogy az étkezések után sokszor szokták mutatni nekik a „még” jelét.

Elolvadok, amikor mutatják, hogy szeretnek. Ez nálunk úgy alakult ki hogy a másik arcán mutatjuk, tehát ha odajön az Ákos hozzám akkor megfogja az arcomat és csavargatja majd megölel!!
Ennél nagyobb boldogság nincsen számunkra. Ezt egymásnak is mutatják.
Krisztina egy kórházban töltött estén mutatta először az „inni” jelét, azóta ha éjszakánként szomjasan megébred, akkor csak mutatja, hogy kér inni, majd visszafekszik aludni nyugodtan.
Amikor motort látnak azonnal mutatják a „motor” jelét. Motoros társaságban a motorosok ennek örömére a gázkart is jól meghúzzák.
Néhány jel, amit intenzíven használnak:
Állatok és ennivalók jeleit, valamint az enni, inni, kérek még, kaki, büdös, nincs több, apa dolgozik, szeretlek, segíts, kislány, kisfiú, hinta, csúszda, motor, busz, autó, álmos, alszik, hold, csillagok, nap, hajmosás, fésülködés, sapka, cipő,fürdés, fogmosás. Az utóbbit már a kádban jelzik is ha elfelejteném.
Egyik nap strandoltunk és bent voltunk a vízben már egy jó ideje, amikor Kriszti mindenáron ki akart menni, folyamatosan kifelé mutatott. Amikor kimentünk, szinte a plédünkig húzott, majd gyorsan leült a plédre, és elkezdte mutatni, hogy kekszet kér!. Ezért volt nyűgös, és ezért mutogatott kifelé, mert tudta, hogy csak KINT tudok adni neki kekszet! Keksz mindig van a táskámban. Ha nem tudott volna jelelni, akkor biztos nagy hiszti lett volna, mire rájövök, hogy a nemrég jól bereggelizett kislányom enne még valamit.

 

20 hónaposan elkezdtek már beszélni,
Szkeptikus emberek első reakciója, hogy a baba nem tanul meg beszélni, hanem inkább csak jelelni fog, mert az a kényelmesebb számára, valamint, hogy a babajelelés gátolja a beszédet!
Ezt én babajelelő anyukaként egyenesen cáfolom.
Meggyőződésem, hogy a babajelelés csak segítette a beszédfejlődésüket.
Egyéves koruk óta tudnak kommunikálni velünk és 21 hónaposan már a beszéd is segíti a megértetést számukra.
Véleményem szerint a kézügyességük fejlődésében is nagyon sokat segített a módszer. Nagyon fontosnak tartom a babajelelést, mert megnyugtatóan jó érzés, hogy jobban megértem a gyermekeimet.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése