2014. február 19., szerda

Minden anya megérti a gyermekét, a félreértéseket meg egyszerűen lehet kezelni babajeleléssel.

Egy nőnek, ha megszületik a gyermeke, teljesen új világ kezdődik az életében. Benne lévő  ősi intuitív erő kezd működésbe lépni, és az ösztöneire hallgatva  teljesen ráhangolódik  a kisbabájára,  akinek minden rezdülését érzi. Érzékenyen reagál a baba által küldött jelekre, hangokra, viselkedésre. Kisbabájával együtt rezdül az első pillanattól fogva.
Forrás: Pixabay

Babák az elején sírásuk különféle hangszínével, cuppogó szájmozgással tudatják velünk állapotukat, igényeiket. Ahogy nőnek a gügyögést a gagyogás váltja fel. Utánozzák a mozdulatainkat, mimikáinkat, hangunkat. Ahogy nagyobbak lesznek, hétről- hétre változnak és ezt a változást percről- percre lekövetik az édesanyák.
A tér kezd kitágulni számukra, egyre több izgalmas dolog van a környezetükben, amit szeretnének  megérinteni, megismerni, felfedezni, érteni, látni, beszélni róla.
Édesanyák értik,  hogy mikor éhes a baba, látják mikor álmos, tudják mikor kópé és mikor kell komolyan venni.
Egy érthetetlen sírás esetén rögtön végigveszik a lehetséges helyzeteket, hogy kitalálják mi lehet a gyerek baja. Természetesen működik ez a módszer, de olykor ez időt vesz el, ami kiboruláshoz és sokszor teljes félreértésekhez vezethet.  

10 hónaposan kéri
labdázzunk. Forrás: Babajelnyelv
Amiben segít a babajelelés, hogy anyuka még jobban tudjon figyelni a gyermekére, annak igényeire és benső világára. Mindez rövid és hosszútávon is kifizetődő lesz számukra, valamint nyugodtabb életkezdetet jelenthet a gyermek életében.
Lényegesen csökken  a kitalálósdi része a gyereknevelésnek, ezzel arányosan az elkeseredett hisztik száma is.
Munkából hazatérő édesapa, nagyszülők kommunikációját is nagyban segíti  a babajelnyelv módszer.
Izgalmas dolgokat lehet látni ha beleleshetünk a pici buksikba. Nagyobb testvér sem érzi magát mellőzöttnek a kicsi érkezése után, mert lelkesen rávehető babajelelésre.



- Kesztyűt kérsz?- kérdeztem meg a kislányomat egyik téli sétánk alkalmával.
Kekszfüggő gyermekem boldogan, mosolyogva jelelte a keksz jelét és pislogott aléltan a táskámra. Nos volt keksz a táskámban, így a kialakult helyzetet megúsztuk. Ha nincs nálam az áhított finomság, vagy nem akartam volna adni, még így is a félreértést jobban tudtam kezelni, a  babajelelés segítségével, azaz azonnal tudatosodott bennem, hogy félrehallott engem.
Nem babajelelő babának egy kis ideig eltart feldolgozni az  anyukája  által felajánlott kekszet miért nem kapja meg,  és anya miért a  kesztyűt erőlteti inkább a  kezecskéjére. Anyánál meg valószínűleg tévesen az rögzül,  hogy a gyerek utálja, ha kesztyűt adnak a kezére.


 A babajelelés főként abban segít, hogy ne értsd félre Őt, mert ez még a leggondosabb szülővel is előfordulhat. A kicsik elképesztő memóriával rendelkeznek és  sok mindenről tudnak veled beszélni, jóval korábban a beszéd megjelenése előtt. A kisbabának is nagyon jó érzés, hogy értik és  fontos, amit gondol és mond.

Kutyusok!!! Forrás: Babajelnyelv
Kislányom boldogan jelelte a kutyus jelét az egyik étkezés során, amikor  8,5 hónapos volt. Körülnéztem, kerestem a kutyust a pohárkán, tányéron gondoltam valahol láthatja, de nem  találtam, majd mikor fülelni kezdtem döbbentem rá, hogy a szomszéd kutya ugatását hallja és ezt közli velem éppen. Odavittem az ablakhoz és együtt néztük a randalírozó kutyuskát. Megnyugtató érzés volt, hogy értem Őt !




Nem ismerem a "nem babajelelő világot," egy gyermekem van és kezdetektől fogva babajeleltünk. Látom a körülöttem  élő babajelelő anyukák vidám élményeit, fejlődésüket, és  mindig beigazolódik, hogy a módszer nagyban megkönnyíti mindkét fél életét és nincsen hátránya.
Beszéltem szülőkkel,  akik nem jeleltek babájukkal  és mindig azt tapasztaltam, hogy sajnos óhatatlanul alábecsülik egy nem beszélő gyermek képességeit vagy a módszer hatékonyságát.
  • Képes  akár 14 hónaposan, ráadásul higgadtan jelelni, hogy a bundás kenyér mellé sajtot vagy paradicsomot kér. Képes akár 8 hónaposan tejecskét vagy cicit kérni.  Környezetemben egy anyuka  sóhajtott fel nemrég fáradtan, hogy 2,5 évet kellett várnia, mire a gyermeke tudta közölni, hogy vajkrémes kenyeret kér,
  • Tudja úgy kérni a kedvelt dolgot a  zárt szekrényből, játékdobozból, polcról, hogy csak a jelét mutatja és elkerülhető, hogy a feszült anyuka a szekrény előtt értetlenül pakolja ki annak tartalmát, hogy mit akarhat a gyerek. Elkerülhető az állapot, amikor kipakol mindent és a gyereknek már nem is fontos a kért tárgy, mert addigra már elveszti a türelmét a meg nem értettségtől és inkább hasra vágja magát dühében.
  • Jelekkel tudja közölni, hogy, ha fáj a foga vagy a pocakja. Lássuk be, mekkora nagy segítség lehet egy nyűgös napon kideríteni, hogy hol a probléma.
  • Megosztja a félelmeit, érzéseit
  • Higgadtan tudatja, hogy mi érdekli, és azzal tudtok foglalkozni, játszani,  ami Őt tényleg foglalkoztatja. Egy másik történetben az Anyuka mutatja  a picurnak, babajelelve a szirénázó mentőautót, de a gyerek közli, hogy Őt jobban érdekli, a játszótéren a bokrokban csicsergő, repkedő kis verebek látványa és inkább oda siessenek /ezeket a jeleket felhasználva: csúszda, madarak, oda / Más esetben lehet, rángatná anyát vagy apát esetleg már sírva, hogy haladjanak tovább,
  • Tényleg nyugodtabb, kezelhetőbb lesz, mert tud kommunikálni és értve van

Forrás: Babajelnyelv


    ·       
    ·         
    ·   

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése