2014. január 6., hétfő

Ciki babajelelni, mert mit gondolnak majd az emberek?!


Eszter nagyon szeretett volna babajelelni, de csak azért nem kezdte el, mert félt, hogy mit fog szólni hozzá az anyósa. Figyelte, hogy mi hogyan csináljuk, de bele se mert kezdeni.
Vikiék már elkezdetek babajelelni, de a férje kérésére inkább abbahagyták, mert párja úgy gondolta nem fogyatékos a gyermekük, hogy jelelni kelljen vele.
Edit Angliában élt 5 éven át, ahol nagy népszerűségnek örvend a babajelelés és a gyermekmegőrzőkben, bölcsődékben  is alkalmazzák, sőt népszerű mesecsatornán is sok jelelő gyerekműsort nézhetnek a picik.  Edit, mivel szégyenlős típus, nem tudta elengedni magát és nem tudott babajelelni a kisfiával az utcán, vagy társaságban. Amellett, hogy a módszert nagyon hasznosnak találta. Otthon biztonságában azért használnak pár jelet, melyek nagy segítségükre vannak.
Forrás: Pixabay


Berögzült közhelyek és konzervatív gondolkodás maradt fenn még napjainkban is a gyermeknevelés, gyermekgondozás körül. Ezek hatással vannak ránk és  félünk változtatni, mert megszólnak, megnéznek minket.

Nem merjük felvállalni az új dolgokat, mert mindig meg kell felelni az  elvárásoknak, melyeket a társadalom állít elénk.
Mintha egy nagy könyvben le lenne írva, hogy mit KELL, mit kötelező csinálnia egy anyának a gyerekével. Mert ha nem úgy csinálja, ahogy KELL, akkor  megszólják, furának nézik, megvetik, rosszabb esetben kirekesztik, és ráadásul nem csak a rokonok, hanem kéretlen tanácsaikkal és véleményeikkel akár még a gyermektelen barátok, szomszédok, és a játszótéri anyukák nagy része is.

Forrás: Pixabay

Sok változást látok haladó szemléletű anyukák,
apukák és  nagyszülők körében.
Vannak, akik még félnek, de már másképp működnek. Ösztönösen valamilyen belülről jövő késztetést éreznek, hogy azt csinálják, ami nekik és a babának megfelelő.




Megértem az idősebb nemzedéket is, hiszen nekik szigorúbb világuk volt, amiben felnevelték a gyermekeiket, akik  már nagyon korán bölcsődébe jártak. Tehéntejet ittak már pár naposan, és még a húsleves fogyasztása sem okozott gondot nekik akár 3 hónapos korban. 
Nem kapkodták fel a kicsinyeiket, minden "nyekkre" és a számunkra legdurvább körülményeket is nevetve végigcsinálták.
Ez egy másik világ és ezt nekik is el kellene fogadniuk. Más világ, más értékekkel, könnyebbséggel, több információval és kedvező bababarát  lehetőségekkel. Az anyák nagy része a mi országunkban megteheti, hogy gyermekével otthon maradjon  akár 2-3 éves koráig, míg régen ez aligha volt elképzelhető. Szoptatási tanácsadók hada dolgozik azon, hogy tudassa az anyákkal, hogy  van anyatejük és szoptathatnak akár évekig is. Ezt az elmúlt évtizedekben kiverték a nők fejéből, mert minél hamarabb vissza kellett térniük  a munka világába.
Forrás: Pixabay
Mutasd meg bátran, hogy mi a jó abban, ha a a babánk kommunikálhat velünk a jelek segítségével   akkor, amikor még  még gagyog és pelusban totyog.
Éreztessük, hogy mi a jó nekünk ebben a változásban, hogy érezzék ők is.
Ha te magad is elfogadod, hogy jó és hatékony az, amit csinálsz, akkor hidd el,  hogy más is el fogja hinni azt. Ha határozottan felvállalod, hogy ez egy jól működő módszer, akkor már inkább meg akarják majd ismerni az emberek !
Csak Te, a  párod  és a gyermeked számít.

Babajeleléssel a kétkedőket szerencsére elég egyszerűen át lehet fordítani, mert elég egy jó időben, jó helyen elejtett jelecske egy pici, édes, szerethető kezecskéből.
Kritikus véleményt formálókat pedig kérdezd meg, hogy tanították- e már integetni, puszit küldeni a gyermeküket?A válasz biztosan igen lesz !
Említsd meg a könnyedséget, az élményt, amivel a jelelés jár. Tudasd, hogy nincs hátránya vagy mesélj a kutatási eredményekről, melyek hosszútávon igazolják a módszer eredményességét.
Azt is vedd figyelembe, hogy lehet, hogy csak a félelmeid, a rossz élményeid hatására feltételezed azt, hogy kritikusan figyelnek téged a környezetedben lévők, miközben Te jelelsz a gyermekedhez.
Egy biztos: az eredmény láttán minden kétkedő, vagy negatív kritikákat megfogalmazó ember másképp fogja majd gondolni. 
Ettől még senki szemében nem leszel rossz vagy gonosz anya, hanem maximum lehet egy kicsit habókosnak fognak nézni. Na bumm, több is veszett Mohácsnál.

Forrás: Babajelnyelv

Siket apukám, nem értette, hogy miért tanítom a hat hónapos Pannámat jelelésre, hiszen még pici, ráér majd akkor  megtanítani, ha már nagyobb lesz és érti, hogy a nagyszüleivel így kell beszélnie.
Próbáltam elmagyarázni neki, hogy igazából azért tanítom, hogy velünk tudjon így kommunikálni még mielőtt beszélni megtanulna.  Erre a Papám mindig azt válaszolta: "De hát egy halló babát minek tanítasz ilyesmire?
Ezt követően az egyik nap éppen náluk voltunk, mire a papa egy kekszet tett a kislányom kezébe, aki ahogy befalta, rögtön mutatta neki a "még" és a "keksz" jelét. Erre a Papa elképedt és azonnal adott neki még egy kekszet ! Alig bírtam leállítani, hogy ne etesse tele a gyereket vacsora előtt ! Azon a délutánon még több babajellel elkápráztatta kisbabám a nagypapáját.

Ebből a  rövid történetből is kiderülhet számotokra, hogy főként azért nézhetnek majd rátok furán az egyelőre még kívülállók, mert ők még nem tudják, nem ismerik - és éppen ezért még nem értik - a babajelnyelv hasznosságát.
Szerintem egyáltalán nem ciki, sőt, inkább legyél büszke rá, mert te ilyen sokat  teszel azért, hogy neked és gyermekednek és a családodnak ennyivel jobb legyen.
Jelelj büszkén a játszón, a boltban, a családban, az utcán, bárhol!
Szerte Amerikában, Európában ez teljesen normális.
Szerencsére már Magyarországon is egyre többen ismerik ezt a módszert és alkalmazzák is.


Apával, orvosos játék közben, babajelelnek egymással 

Egyébként meg úgy van rendben, ahogy Te csinálod, ahogy Neked és a Babádnak megfelel.
Te tudod a legjobban, hogy mi a jó nektek, mire van szükségetek.
Semmit, amit jónak, hasznosnak  érzel, ne vonj meg magadtól, mert nem éri meg, hiányérzetet hagy maga után, ráadásul lehet, hogy sokáig bánni fogod, amiért kihagytad.
Senki más, csak a párod és Te hozhatjátok meg azokat a döntéseket, melyek Titeket érintenek. Azt, hogy tápszert adsz, vagy szoptatsz. Együtt alszol a kisbabáddal vagy külön szobában. Hogy babakocsiban tolod vagy hordozókendőben magadra kötöd. Hogy bölcsődébe járatod vagy otthon maradsz vele, amíg lehet. Hogy jelelsz-e vele. Az életed legbensőségesebb területe. Ezért  hallgass arra a belső hangra, amely az egész nevelés alatt vezérel.
Forrás: Pixabay


Ez a Ti világotok, a Ti családotoké, ami úgy lesz szép, ahogyan Ti közösen alakítjátok.










Kis méretÚj ablakbaBezárás





4 megjegyzés:

  1. :) hát Kata!!!! leírhattad volna ezt 4 évvel ezelőtt ......sok "kakától" kíméltem volna meg magam! jó kis életvezetési tanácsadás és teljes mértékben egyet értek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és sajnálom, hogy kellemetlen élményeket kellett átélned.

      Törlés
  2. Soha nem éreztem cikinek! A rokonok előtt is mindig jeleltem az ikreknek, persze mindenki furán nézett rám hogy ennek mi értelme, de amikor elkezdtek visszajelelni -főleg a "kérek még "- akkor mindenki rájött hogy milyen jó is ez a babajelelés
    Nagyon örülök hogy elkezdtem és büszke vagyok az ikreimre hogy ilyen ügyesek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira jó ezt olvasni. Köszönöm, hogy megosztottad.

      Törlés